Selvtillit, sjenanse og sosiale effekter

Man kan trene seg opp til å vise enten god selvtillit eller sjenanse. God selvtillit og sjenanse er stort sett motstridige egenskaper:
God selvtillit kjennetegnes ved at man aldri er redd for fremmede mennesker, mens sjenanse kjennetegnes som at man er engstelig for fremmede mennesker.
Det går dog an å ha god selvtillit samtidig som man later som man er sjenert, dersom man ønsker det.
Man må derimot være veldig forsiktig med dette, for hvis man går for langt inn i sjenert-rollen så vil man tilslutt overbevise segselv om at man ER sjenert, og dermed faktisk bli det.

God selvtillit og sjenanse er forskjellige fordeler og ulemper avhengig av om man er en voksen person i arbeidslivet etc, eller om man er barn\ungdom og ikke er ferdig med skole\studier ennå.
Sjenanse gir veldig lite fordeler når man er ung, for unge folk er ofte uempatiske, tråkker på dem som lar seg tråkke på, og konkurrerer fremfor å samarbeide.
I voksenlivet har folk langt mer empati, tråkker langt mindre på hverandre, og er langt mer åpne for å erkjenne hverandres styrker.

Noen sosiale fordeler ved god selvtillit:
– Du gir inntrykk av å trives.
– Du gir inntrykk av å være fornøyd med degselv og livet ditt.
– Du gir inntrykk av å ha energi til å gjøre det du vil gjøre.
– Alle liker mennesker som er glade, fornøyde og positive, og du vil derfor tiltrekke deg folk som liker nærværet ditt.
– Du gir inntrykk av at du ikke lar deg tråkke på, og folk vil derfor tenke seg om 2 ganger før de prøver å trakke på deg.

Noen sosiale fordeler ved sjenanse:
– Du oppfattes som ydmyk, på den måte at folk føler du tar hensyn og viser respekt.
– Du oppfattes som empatisk
Å vise respekt, hensyn og empati er langt, langt mer verdsatt i voksenlivet enn i ungdomslivet, fordi veldig mange har opplevd mye dritt, lite respekt, hensyn og empati i ungdomslivet sitt.
Å møte hensynsfulle og empatiske mennesker i voksenlivet kan derfor for mange føles som en lettelse, og som et «endelig!».
– Du vil tiltrekke folk som setter stor pris på at du tar hensyn.

God selvtillit og sjenanse trigger altså forskjellige sider av folk, og vil derfor også tiltrekke forskjellige typer mennesker.
Dermed er det lurt å velge væremåte utifra hvilken type mennesker man ønsker å omgås med(og tiltrekke)

En annen forskjell er at god selvtillit gir inntrykk av at du kan forsvare degselv, mens sjenanse gir inntrykk av at du vil snu det andre kinnet til.
Dersom man egentlig har god selvtillit, men later som man er sjenert, så kan man gjøre et veldig sterkt inntrykk hvis man først tar imot et angrep og så sier veldig klart og tydelig at du ikke tolererer angrepet (feks kjefte tilbake).
Når en person som oppfattes som forsvarsløs plutselig slår tilbake med full kraft, så vil en angriper bli veldig overrasket og ofte paralysert. Det gjør langt sterkere inntrykk enn når en person med tydelig god selvtillit gjør det samme.

Konklusjon: Velg væremåten din utifra hva slags typer mennesker du ønsker å tiltrekke og omgås med, og utifra hvor viktig du tror det vil være for deg å kunne forsvare degselv.

Reklamer
Forrige innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: